Аюрведични масажи

Аюрведа е древна холистична здравна система, която е открита преди повече от 5 хиляди години в Индия. Самата дума се превежда като „знание за живота“ (от аюр на санскрит – „живот“ или „житейски принцип“ – и веда, което се отнася до система на знание). Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота чрез здравословни навици и терапии не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа.

Основната цел на Аюрведичното лечение е да се изчисти тялото от неразградената, неусвоената храна, наречена ама, или това са токсини, които се натрупват в тялото и причиняват болест. Този изчистващ процес се нарича панчакарма. Той се прилага, за да намали действието на симптомите, да укрепи системата срещу болести и да възстанови хармонията и баланса.

В Аюрведа точките за масаж и акупунктура се наричат мармани, което означава „чувствителни“ зони. Марманите са центрове на жизнена сила и могат да бъдат използвани за диагностика и лечение.

Марма точките са разположени там, където два или повече органа се срещат в тялото. В човешкото тяло има 107 основни марма точки, част от които са пряко свързани с чакрите. С докосване и леко масажиране на мармa точките се подобрява и стимулира потокът на жизнената енергия в целия ни организъм, изчиства се натрупаният стрес, изхвърлят се токсини и се освобождават блокажи.

Освен марма масаж съществуват още няколко видове аюрведични масажи, чиято цел е да се възстанови физическата и психическата сила на човека. Да се постигне дълбока релаксация и тонизиране на физическо и психическо ниво. Някои от терапиите се използват за подмладяване, релакс и имат терапевтичен ефект върху тялото.